top of page
yeni banner.jpg
ben bır ıcedonuk_edited_edited.png

Ä°çedönük biri olduÄŸumu kabul ediyorum. Ä°çedönüklerin neden özür dilemesi gerektiÄŸini bilmiyorum.

 

                                                                                                                                       Bill Gross

ÇeÅŸitlilik ve kapsayıcılık iÅŸ dünyasında pek çok kurumsal ÅŸirketin ajandasına iyice dahil olmaya baÅŸladığı gibi, 'herkesin her yerde kabul edildiÄŸi', 'insan onuruna yakışan iÅŸ ve çalışma ortamı' misyonuyla pek çok rehber yayımlanıyor (Örnek: Ä°ÅŸ Dünyası ÇeÅŸitlilik ve Kapsayıcılık Rehberi ) GiriÅŸimleri incelediÄŸimde neredeyse hepsinin, cinsiyet eÅŸitliÄŸi, LGBTQIA+, engelli bireyler, farklı ırk ve kültürlerin iÅŸ hayatına dahil olması ve görünürlüÄŸü ÅŸeklinde kategorilendirildiÄŸini fark ettim ki bu harika bir geliÅŸme!

 

Kapsayıcılığın yurt dışı versiyonunda, bir grup daha var. Toplumların üçte birinden fazlasını oluÅŸturan içedönükler. Ä°çedönüklük dünyada çokça tartışılıyor ve kapsayıcılık eylemlerine dahil ediliyorken, Türkiye'de aynı geliÅŸme söz konusu deÄŸil. Aksine, içedönük çalışanların çoÄŸu hala, yargılanma ve farklı muamele görme tedirginliÄŸiyle dışadönük rolü yapmak zorunda kalıyor. Dışadönüklük eÄŸitim ve iÅŸ ortamlarında (hatta bazı ailelerde) o kadar idealize ediliyor ki, içedönükler, çocukluktan itibaren 'ben de bir sorun mu var' sorusuyla boÄŸuÅŸup dışadönük rolünü, daha kavramı bile bilmeden içselleÅŸtirebiliyor.

Ä°ÅŸ Hayatında içedönüklük ve rol yapmak

zmanlara göre içedönüklük bir tercih olmadığı gibi, doÄŸuÅŸtan gelen ve DNA'larla belirlenen bir mizaç. Dışadönük bireyler ile içedönüklerin beyin aktiviteleri ve uyaranlara verdikleri tepkilerin farklı olduÄŸu bilim tarafından kanıtlanmış olsa da, toplum tarafından içedönüklüÄŸe düzeltilmesi gereken bir kusur olarak bakılıyor çoÄŸu zaman.

 

Betül, Irmak, Miray, Zeynep ve Tutku ile, iÅŸ hayatında içedönük kadın olma zorluklarını duyurmak, yaÅŸanılan ayrımcılığı görünür kılmak için kurduÄŸum CactusProject internet sitesi vasıtasıyla bir araya geldik. Bu konuda sıkıntı yaÅŸayan pek çok insan olduÄŸunu biliyordum, çoÄŸu benim gibi yalnız hissediyor, anlaşılmak ve kabul görmek için olduÄŸu kiÅŸiyi deÄŸiÅŸtirmeye çabalıyordu. Ä°ÅŸ hayatında içedönük kadın olmak konulu ilk multimedya hikayeden sonra, daha fazla kadın hislerini anlatmak, içedönüklüÄŸünü korkmadan dile getirerek benzer hisseden insanları cesaretlendirmek istedi. Ä°ÅŸ hayatının bambaÅŸka kollarından beÅŸ kadın, sesini duymadığımız içedönük kadınların sesi oldu; yaÅŸadıkları zorlukları, kendini keÅŸfediÅŸ süreçlerini, iÅŸ hayatında neler hissettiklerini kamera karşısında -sanılanın aksine- çekinmeden anlattı.

Ä°çedönük olduÄŸumu söylediÄŸimde ya ÅŸaşırıyorlar ya da ''öyle deÄŸilsin'' diye benim adıma konuÅŸanlar oluyor.

Miray Ece, bir teknoloji giriÅŸiminde ürün müdürü olarak çalışıyor. Farklı ülkelerde, 9 yıllık tecrübesi var. Ä°ÅŸ hayatında dışadönük rolü yapmakta ustalaÅŸmış bir içedönük. Betül bir üniversitede Erasmus uzmanı, yaptığı her iÅŸin 'reklamını' yapmak zorunda olmaktan ÅŸikayetçi. Irmak, araÅŸtırma ve sürdürülebilirlik uzmanı. Açık ofis düzeni, toplantılar, networking etkinliklerinin içedönük ihtiyaçları nasıl dışladığından bahsediyor. Zeynep ise sinema eÄŸitimi almış içedönük bir öÄŸretmen. GirdiÄŸi her iÅŸte mizacı yüzünden çeÅŸitli haksızlıklara uÄŸramış. Ama olduÄŸu kiÅŸiden mutlu, ben de böyleyim diyebilen bir içedönük.

Kurumsal yerlerde hiyerarÅŸiden ve toplantı tarzlarından ötürü içedönükler daha fazla zorlanabiliyor.

Ä°çedönükleri kapsayıcı çalışma ortamları yaratmak

zun bir süre, neden görece küçük sayılabilecek, çoÄŸunlukla dikdörtgen ofis masalarımızı bir ihtiyaçmış gibi çeÅŸitli objelerle dekore ettiÄŸimizi düÅŸündüm. Bazen çalışma ortamımız, hatta binanın kendisi o kadar iç karartıcı ki, sanki masaya bir bitki koymaz, renkli birkaç obje yerleÅŸtirmezsek var olamayacak gibi hissediyoruz. Pırıl pırıl parlayan, neredeyse boÅŸ çalışma alanları için de aynısı geçerli. Ä°nsanın iÅŸ ortamını kiÅŸiselleÅŸtirmesinde bir haykırış, kendini olduÄŸu gibi yansıtabilme isteÄŸi görüyorum.

cactus 2 illust.jpg

Dış uyaranları sınırlayan, sessizlik ihtiyacına cevap verebilen ofis yapıları içedönükler için hayati bir ihtiyaç. Amerika'da içedönüklerin varlığını ve gereksinimlerini duyurmak için sessiz devrimi baÅŸlatmış Susan Cain'in dediÄŸi gibi, '' Yalnızlık önemli ve hatta bazı insanlar için soludukları hava.''

 

Jennifer B. Kahnweiler, " Creating Introvert Friendly Workplaces" ( Ä°çedönüklere Uygun Ä°ÅŸ Ortamı Yaratmak) kitabında, iÅŸ yerlerinin içedönükleri kapsayacılığı için 7 maddeden bahsediyor:

​​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu sayılanlardan birkaçının bile iÅŸyerlerinde tartışılmaya baÅŸlanması ve kapsayıcılık gündemine alınması, çalıştığı ortamda kabul gördüÄŸünü hissetmeyen pek çok içedönük için devrim niteliÄŸinde olabilir. 

01png.png

Merhaba ben bir içe dönüÄŸüm ve sizden bu sunumu alışık olduÄŸunuz dışadönük iletiÅŸim kalıpların dışına çıkacağımı kabullenerek dinlemenizi istiyorum.

Katıldığınız büyük bir toplantıda, alanına hakim birinin sunumuna bu ÅŸekilde baÅŸladığını düÅŸünün. Tepkiniz ne olurdu?

cactus 2 illust 2.jpg

Tutku,  ABD'de doktora sonrası araÅŸtırmacı olarak çalışıyor. Hayli duyarlı kiÅŸi ve bir akademisyen olarak,  topluluÄŸa yapılan konferans sunumlarında nasıl hissettiÄŸini soruyorum. Ä°ÅŸim gereÄŸi büyük gruplara yaptığım çevrimiçi sunumlarda, bazen tanıtacağım kiÅŸilerin adını unutacak kadar heyecanlandığımı anlatıyorum. Gülüyoruz. Onun da benzer kaygıları olmuÅŸ. Alanına hakim, baÅŸarılı kadınların benimkine benzer sıkıntılar yaÅŸadığını bilmek, yalnız olmadığımı bir kez daha hatırlatıyor. 

 

Topluluk önünde konuÅŸma kavramının neden bize; heyecan belirtisi göstermeyen, teklemeyen, topluluÄŸu anında avucuna alan bir kiÅŸi profili dayattığını konuÅŸuyoruz. Heyecanlanmak bu kadar kötü bir ÅŸey mi? Yoksa dinleyici grubumuzun beklentileri dışadönük ideallere fazla mı maruz kalmış? 

​

Ä°nsanın beklemediÄŸi, ummadığı durumları yardırgadığında hemfikir oluyoruz. Aslında sunumun başında içedönük olduÄŸumuzu söyleyip izleyenleri birazdan göreceklerine hazırlasak, belki zamanla dışadönük idealini de tartışmaya açıp deÄŸiÅŸtirebiliriz, diyor Tutku. DeÄŸiÅŸtirebilir miyiz gerçekten? Bunca zaman karşıma çıkan etkili sunum teknikleri kitaplarını, insanları hitabet ile etkileme alanında yapılan eÄŸitim ve seminerleri hatırlıyorum. Ä°çedönüklük üzerine çalışan insanlar bile; iyi sunum ve hitabet alanlarının çalışma ile geliÅŸtirilebileceÄŸine yönelik, içedönükleri teskin edici kitaplar yazıyor. Yani, DNA'larınız sebebiyle spektrumda içedönüklüÄŸe yakın görünüyor olabilirsiniz, bu da sunumlarda nefesinizin bir süre kesilmesine yol açıyor olabilir, ama üzülmeyin, sizin için de çözüm var.                                           

​

Peki ya ben deÄŸiÅŸmek, olmadığım biri gibi davranmak zorunda kalmasam da, iyi olduÄŸum konuda beni dinlemeye hazır insanlar, nefesimi kontrol etmek amacıyla arada bir susabileceÄŸimi, baÅŸlarda biraz heyecanlanacağımı        bilseler ve bunu baÅŸarısızlık olarak deÄŸil, düpedüz bir varoluÅŸ hali olarak görüp benimsemeye çalışsalar...Bence dünya sadece sesi çok çıkanları deÄŸil, herkesi duymaya daha müsait olurdu.

​

Ä°ÅŸ Hayatında daha fazla içedönük lider-yönetici görmek mümkün mü?

Forbes'ta 2019 yılında yayınlanan ve içedönük liderlerin iÅŸ yerine kazandıracaklarından bahseden yazıda,  içedönüklerin liderlikle iliÅŸkisinin yıllarca nasıl yanlış anlaşıldığından bahsediliyor. Pek çok kaynakla benzer ÅŸekilde içedönüklerin; dinleme, empati, az konuÅŸup çok iÅŸ halledebilme, ikna gücü vb. kendine has yetenekleri sayesinde birlikte çalıştıkları insalara açık ve ulaşılabilir bir liderlik modeli sunabilecekleri anlatılıyor.

 

Bill Gates, Elon Musk, Barack Obama, JK Rowling, Merly Streep... Ä°lk bakışta içedönük olduÄŸuna ÅŸaşıracağımız birçok ünlü isimden birkaçı ve bunu saklama ihtiyacı duymuyorlar. Ancak hepimiz için, ünlü bir yazar ya da ABD eski baÅŸkanı olmadığımız için, olduÄŸumuz kiÅŸi konusunda açık olmak o kadar kolay deÄŸil.  Ä°ÅŸ hayatında, yönetim- iÅŸe alım kadrolarının içedönüklerin liderliÄŸine yönelik ön yargısı hala çok saÄŸlam. Pek çok yer, iyi bir liderin nasıl olması gerektiÄŸine dair tek bir vizyona sahip- dominant, giriÅŸken, iyi bir network insanı. Bu durumda içedönük kadınların iÅŸi iyice zorlaşıyor; hem mizaçları hem toplumsal cinsiyetleri liderliÄŸin önünde koca bir bariyer haline geliyor. 

Yönetirken erkek gibi olmak zorundasın, ben de öyle bakıyorum içedönük biri olarak. Ama keÅŸke böyle olmasa..

Her ÅŸeye raÄŸmen, içedönüklüÄŸün adım adım daha bilinir hale geleceÄŸine dair umudum var. Önyargıları kırıp iÅŸ hayatında hak ettiÄŸimiz yeri bulmak için, korkmadan kim olduÄŸumuzu dile getirebilmemiz ve ihtiyaçlarımızı kararlılıkla dile getirebilmemiz gerekiyor. Ä°ÅŸ hayatında rol yapmaktan vazgeçen her içedönük, biz fark etmesek bile, diÄŸerleri için bir ilham kaynağı, deÄŸiÅŸime giden yolda büyük bir kazanım. Çünkü yalnız deÄŸiliz, deÄŸiÅŸmek zorunda deÄŸiliz ve iÅŸ hayatında biz de varız.

Author: Hilal Erkoca

Illustrations: Emine Gezici ÜstündaÄŸ

flag_yellow_high.jpg
sivildusun_logo2020.png

“Bu içerik, Avrupa BirliÄŸi Sivil DüÅŸün Programı kapsamında Avrupa BirliÄŸi desteÄŸi ile hazırlanmıştır. Ä°çeriÄŸin sorumluluÄŸu tamamıyla Hilal Erkoca'ya aittir ve AB'nin görüÅŸlerini yansıtmamaktadır.”

bottom of page